MECHANICKÁ OČISTA OBJEKTŮ ZEMEDĚLSKÉ VÝROBY
Cílem mechanické očisty je úplné zbavení odstranění nečistot ( převážně organického původu) z povrchů až je patrný druh, struktura a barva materiálů, aby se mohla účinná látka dostat do přímého styku s mikroorganismy.
Mechanickou očistou lze odstranit více než 90% bakterií z povrchu. Při mechanické očistě dojde ke snížení celkového počtu mikroorganismů z povrchu o 3 řády.
Kvalita mechanické očisty rozhoduje významných způsobem o účinnosti dezinfekce. Důkladná očista je předpokladem účinného působení dezinfekčního prostředku na dezinfikované plochy a tím omezení možnosti účinku dezinfekčního prostředku.
Mokrá mechanická očista důkladně odmočí nečistoty, a potom se čistí vodou.
Mechanická očista je nedílnou součástí prováděného dezinfekčního postupu v zemědělských a potravinářských provozech.